Eenzaamheid bij ouderen
Meer dan de helft van de mensen ouder dan 65 jaar voelt zich eenzaam. Dit geldt vooral voor sociale eenzaamheid. Dit blijkt uit de gezondheidsmonitor volwassen en ouderen van de GGD’en, CBS en RIVM. Door sociale restaurants goedkoop en goed voedsel aan te bieden, willen we eenzaamheid onder ouderen verminderen.

Eenzaamheid ouderen

1 op de 10 ouderen voelt zich zeer ernstig eenzaam
Er zijn meer dan 3 miljoen mensen van 65 jaar en ouder in Nederland; 1 op de 10 voelt zich (zeer) ernstig eenzaam. In het algemeen neemt het percentage eenzaamheid toe met het ouder worden. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid. Na de leeftijd van ongeveer 75 jaar is de kans op eenzaamheid groter bij een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen. Zoals het overlijden van de partner en andere leeftijdsgenoten. Of het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid door het afnemen van fysieke, cognitieve en sensorische functies.

Sociale en emotionele eenzaamheid
Eenzaamheid kan zowel op sociaal als op emotioneel vlak voorkomen. Bij sociale eenzaamheid heeft iemand behoefte aan meer sociale contanten. Bij emotionele eenzaamheid mist iemand een hechte band. Ouderen voelen zich vaker eenzaam dan jongeren.

eenzaamheid ouderen samen eten

Betaalbare maaltijd door sociale restaurants
Voor sommige mensen is gezond eten lastig. De sociale omgeving (laag inkomen, armoede en/of eenzaamheid) dragen hier vaak aan bij. Hierin spelen sociale restaurants een belangrijke rol. Door een gratis of betaalbare maaltijd aan te bieden, kunnen ouderen met een laag inkomen toch gezond eten. Om een warme gezonde en betaalbare maaltijd te maken, zijn goedkope ingrediënten nodig. Met de voedseldonaties die we ontvangen van bedrijven, zorgen we ervoor dat voedzame ingrediënten terechtkomen bij sociale restaurants.

eenzaamheid ouderen eten bereiden

Wil je samen met ons eenzaamheid bij ouderen tegengaan door een nieuw lokaal distributiecentrum te starten?

Ik wil een distributiecentrum starten

Wethouder Grauss wordt blij van Shareaty

“Er zijn al veel goede en waardevolle initiatieven in onze stad die zich inzetten om armoede aan te pakken. Shareaty is een mooi voorbeeld waarbij niet alleen armoede wordt aangepakt, maar ook voedselverspilling”

Michiel Grauss

Wethouder, Gemeente Rotterdam