Han, vrijwillig chauffeur bij Shareaty, voelt zich met zijn 30 jaar ervaring als chauffeur helemaal thuis. Als geen ander kent hij de beste routes in Rotterdam. Nadat hij met pensioen ging is hij in 2020 als vrijwilliger bij Shareaty en het Leger des Heils begonnen. Han is blij dat hij dit dankbare werk kan doen.

‘Ik ben 30 jaar chauffeur geweest, dus ik weet overal de weg.’

Hoe ben je bij Shareaty terechtgekomen?

Han: ‘In 2019 ben ik met pensioen gegaan. Ik heb een grote boot, die ligt in de jachthaven van IJsselmonde. Daar ben ik een van de Havenmeesters. Helaas mochten we door Corona niet meer op de haven komen. Thuiszitten is echt niets voor mij. Ik wilde al graag vrijwilligerswerk doen. Zo kwam ik via zorgzaam010.nl in september 2020 bij Shareaty terecht.’ 


Wat doe je bij Shareaty?

Han: ‘Voor Shareaty haal ik voedsel op bij supermarkten, groothandels en producenten en lever ik dit af bij sociale restaurants. Daarnaast bezorg ik maaltijden voor het Leger des Heils. Vaak doe ik een dubbele rit. Ik ben 30 jaar chauffeur geweest, dus ik weet overal de weg. Ik heb ook in het buitenland gereden en een aantal jaar ben ik begeleider geweest van exceptioneel transport. Door deze ervaring kijk ik anders naar bepaalde zaken en kan ik echt meedenken. Ook is mijn zelfredzaamheid erg groot. In het buitenland moest ik alles zelf zien te regelen.’

Han chauffeur


Hoe is het om als vrijwilliger voor Shareaty te werken?

Han: ‘Het is heel dankbaar werk. Je helpt mensen echt. Soms krijg ik er tranen van in mijn ogen. Laatst kwam ik bij de verpleegafdeling van het Leger des Heils en zei een vrouw tegen me: ‘Meneer, mag ik u heel erg bedanken. Mijn broer ligt hier en door jullie goede zorgen heb ik hem nog steeds.’ Dat doet wat met je.’ 

‘De dankbaarheid komt echt van binnenuit.’

‘Ik heb ook mee mogen helpen met het wegbrengen van de 250 maaltijdpakketten afgelopen feestdagen. De reacties die je krijgt zijn zo warm. Dat maakt het werk leuk. Ook de sociale restaurants zijn zo blij met ons. De dankbaarheid komt echt van binnenuit. Het is ook fijn dat je niet hoeft te presteren, al doe ik dat wel. Ik ga net even een stukje verder en probeer altijd de snelste routes te vinden.‘

‘Als je met eigen ideeën komt, wordt er naar je geluisterd en mag je het zelf oppakken.’

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Han: ’Ik doe alleen maar leuk werk. Ik doe het echt met plezier, omdat het zo gewaardeerd wordt. Dat ik op deze manier mijn bijdrage aan de maatschappij kan doen, vind ik belangrijk. Ik beteken wat voor de mensen. Hoe langer je meeloopt, des te bewuster je wordt dat je het zo slecht nog niet hebt. Als ik iemand op zijn slippers in de vrieskou zie lopen, ben ik in staat om mijn schoenen uit te trekken.’ 

‘Als je met eigen ideeën komt, wordt er naar je geluisterd en mag je het zelf oppakken. Tijdens de feestdagen dacht ik bijvoorbeeld mee met de planning. Op dit moment zoek ik mee naar een extra vriesruimte in Rotterdam. Dat is ook wel in mijn eigen belang, want dan hoef ik niet meer helemaal naar Den Haag te rijden. Hier hebben we nu een tijdelijke opslag, omdat we veel grote donaties ontvangen.’