Rotterdams Klimaatakkoord: samenwerking tegen voedselverspilling

Voedselverspilling gaat niet door de maag. In het Rotterdams Klimaatakkoord werken partijen samen om CO2-uitstoot in 10 jaar te halveren. Voedselverspilling verminderen is hiervan een belangrijk onderdeel.

Rotterdams Klimaatakkoord

Minder voedsel verspillen is beter voor mens en milieu

De voedselsector, waaronder productie, transport, verkoop en consumptie, is verantwoordelijk voor maar liefst 25 procent van de totale broeikasgasemissies in Nederland. Een derde van het voedsel wordt verspild. Van het voedsel dat Rotterdam binnenkomt wordt 14 procent verspild. Daarmee hebben we de uitdaging om bijna 40.000 ton voedsel te redden. Hiervan kunnen 100.000 Rotterdammers een jaar lang eten.


Geef voedseloverschotten een waardevolle bestemming

Shareaty speelt in op het tegengaan van voedselverspilling door ervoor te zorgen dat voedseloverschotten een waardevolle bestemming krijgen. Dit doen we door voedseloverschotten op te halen bij bedrijven en te leveren aan sociale restaurants, die hiermee maaltijden maken voor kwetsbare mensen.


Ambitie voor komende 2 jaar: 200.000 maaltijden per jaar

De komende twee jaar willen we onze impact verdubbelen. Dat houdt in dat we genoeg voedsel ophalen voor 200.000 gezonde maaltijden op jaarbasis. Maar dit kunnen we niet alleen. We zijn op zoek naar partners in Rotterdam die ons kunnen helpen deze maaltijden te realiseren met een ruimte voor diepvriesopslag en het leveren van vers groente en fruit.


Vraag naar ruimte voor diepvriesopslag

Van producenten en groothandels krijgen we veel leveringen in grote volumes. Daarom zoeken we een extra ruimte voor diepvriesopslag waar we zo’n 20-25 pallets kunnen ontvangen. Grotendeels leveren we dit voedsel direct door aan sociale organisaties. Een klein deel houden we in opslag. Heb je een ruimte beschikbaar in Rotterdam waar we diepvriesproducten kunnen opslaan? Dan maken we hiervan graag gebruik.

Ik heb een ruimte voor diepvriesopslag


Oproep levering vers groente en fruit

Goedkoop eten is vaak ongezond. Dat willen we veranderen door ook vers groente en fruit te leveren aan sociale restaurants. Groente en fruit dat in de supermarkt overblijft is vaak niet vers genoeg om door te leveren. Daarom zoeken we een partner voorin de keten die groente en fruit met enige houdbaarheid kan leveren. Wil je regelmatig vers groente en fruit doneren? Neem dan contact met ons op.

Ik wil vers groente en fruit doneren

Bekijk hier hoe Shareaty inspeelt op het tegengaan van voedselverspilling en bijdraagt aan CO2-reductie.

Deze bedrijven doneren voedsel

“We willen graag bijdragen om voedselverspilling te lijf te gaan en mooie initiatieven in onze buurt te steunen”

Jeroen Zoetmulder

Filiaalmanager, Albert Heijn Rotterdam