
Onze webshop is live
8 mei 2025In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild. Bij de twee wijkrestaurants van De Goede Buur in Zoetermeer doen ze daar iets aan. Elke week serveren ze de ‘SharEaty-schotel’ gemaakt van voedseloverschotten. Daphne Francino, manager bij Palet Welzijn, vertelt hoe deze samenwerking tot stand kwam, welke uitdagingen er waren, en waarom het volgens haar “gewoon werkt”.
Hoe kwam je met ons in contact?
“Via via hoorde ik over SharEaty. Ik was nieuwsgierig: wat is er mogelijk? Wat kunnen we nu al doen met voedseloverschotten? Berend, jullie oprichter, is vervolgens bij ons langsgekomen om het concept uit te leggen.”
Wat was de eerste reactie?
“Onze koks vonden het in het begin spannend. Ze plannen hun menu’s vaak weken vooruit en vroegen zich af: komt de levering wel op tijd? Is het aanbod divers genoeg? En kunnen we hiermee koken voor onze doelgroep, vooral ouderen die graag duidelijkheid hebben over wat ze eten? Berend heeft echt de tijd genomen om met de koks in gesprek te gaan en hen stap voor stap mee te nemen. Toen de webshop eenmaal live ging, zijn we gestart.”
Hoe ziet het aanbod er nu uit?
“We hebben nu elke donderdag een vaste ‘SharEaty-schotel’. Op de vrijdag ervoor maken we het menu bekend via een poster die we ophangen. Zo nemen we mensen mee in het verhaal van voedselverspilling en creëren we begrip. Mensen kunnen zich aanmelden. Daarnaast staan er altijd drie vaste gerechten op het menu, waar gasten uit kunnen kiezen.”
Daphne Francino, manager Palet Welzijn

Daphne Francino, manager Palet Welzijn
Voor wie koken jullie?
“We koken voor alle inwoners van Zoetermeer, maar vooral voor de doelgroep 55+. We hebben bewoners van de 55+woningen, vaste bezoekers en ook binnenlopers. Mensen kunnen samen eten in het wijkrestaurant, of een maaltijd afhalen. Beide restaurants zijn zes dagen per week geopend en serveren, doordeweeks én op zondag. Gemiddeld hebben we zo’n 25 tot 30 gasten. Bij thema-avonden, denk aan een Indische avond, theater of bingo, loopt dat op tot 50 à 80 mensen.”
Wat voor soort maaltijden serveren jullie?
“We proberen gevarieerd te koken, maar het gros van onze bezoekers houdt toch van een AVG’tje. Pasta doet het ook altijd goed. Daarnaast zorgen we altijd voor een vegetarische variant of proberen we in te gaan op verzoeken van onze gasten.”
Hoe gaan jullie om met voedselveiligheid?
“We voldoen aan de HACCP-voorwaarden. Leveringen van SharEaty worden gekoeld vervoerd. Als producten zijn ingevroren en tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, dan kunnen we die direct weer invriezen. Of als producten direct moeten worden verwerkt, maken we er zelf wat van en vriezen we het in. Dat vergt wat extra flexibiliteit, maar dat went heel snel.”
Hoe hebben jullie koel- en vriescapaciteit geregeld?
“We hebben een aparte vriezer aangeschaft. In de winter konden we SharEaty-producten nog kwijt in de vriezer waar we normaal ijsjes in bewaren, maar in de zomer willen we gewoon weer ijs verkopen. Dus toen hebben we geïnvesteerd in een extra vriezer, speciaal voor SharEaty. Die investering hebben we kunnen doen via een fonds, omdat we daarmee ook aan duurzaamheidseisen voldoen.”
Wat kost een maaltijd?
“Een maaltijd van SharEaty kost €5,95. We gebruiken ook producten van SharEaty in andere maaltijden. De inkoopkosten zijn door inflatie flink gestegen, dus dit helpt ons enorm. Andere producten zoals koffie zijn bijvoorbeeld echt fors duurder geworden. Omdat we nu ingredienten voor maaltijden inkopen bij SharEaty kunnen we goede ingrediënten voor een betaalbare prijs blijven inkopen.”
Daphne Francino, manager Palet Welzijn

Daphne Francino, manager Palet Welzijn
En.. hoe reageren de gasten?
“In het begin vroegen mensen: wat is SharEaty? Dan leggen we uit dat het gaat om voedsel dat anders verspild zou worden en dat we zo samen iets goeds doen. Vooral jongere ouderen waarderen het. Dit leidt vaak tot gesprekken aan tafel over duurzaamheid en hoe mensen thuis zelf omgaan met eten. Ook binnen onze teams zijn we daar actief mee bezig.”
Wat wil je andere sociale keukens meegeven die twijfelen?
“Durf het gewoon te proberen. Ja, je moet even schakelen en investeren in een andere manier van werken. Maar de winst is groot: je draagt bij aan minder verspilling, kunt gezonde maaltijden blijven aanbieden en maakt het gesprek over duurzaamheid tastbaar. Voor ons is het na een paar maanden duidelijk: dit werkt gewoon.”
Heel Zuid-Holland“We koken voor alle inwoners van Zoetermeer, maar vooral voor de doelgroep 55+. We hebben bewoners van de 55+woningen, vaste bezoekers en ook binnenlopers. Mensen kunnen samen eten in het wijkrestaurant, of een maaltijd afhalen. Beide restaurants zijn zes dagen per week geopend en serveren, doordeweeks én op zondag.”