Over ons
Shareaty wil voedselverspilling verminderen en voedseloverschotten een waardevolle (her)bestemming geven. Dat doen we door bedrijven te motiveren hun voedseloverschotten te doneren. Dit voedsel verdelen we over sociale restaurants. Zij bereiden hiermee maaltijden voor kwetsbare buurtbewoners. Shareaty is als sociaal distributiecentrum logistiek partner voor bedrijven en sociale restaurants en biedt werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Distributiecentrum Shareaty
Voedseldonaties ophalen
Samen met 50|50 Food van het Leger des Heils halen we bij supermarkten, groothandels en producenten voedingsmiddelen op die zij niet meer kunnen verkopen. Door onze samenwerking met het Leger des Heils kunnen we grote volumes voedsel ophalen en zorgen we dat het op de juiste plek terechtkomt.

Distributiecentrum Shareaty bus
Voedsel verdelen over sociale restaurants
De voedseldonaties sorteren we in ons distributiecentrum in Rotterdam. Hiervandaan verdelen we het voedsel in de juiste hoeveelheden over de deelnemende sociale restaurants. Voor weinig geld kopen ze ingrediënten  bij ons in. Hiermee maken ze een gezonde warme maaltijd die betaalbaar is voor kwetsbare mensen.

Distributiecentrum Shareaty gaarkeuken
Vrijwilligerswerk en dagbesteding
Vrijwilligers, mensen met een indicatie voor dagbesteding  en professionals runnen dagelijks het distributiecentrum in Rotterdam. Mensen met een indicatie voor dagbesteding werken in een veilige omgeving aan hun herstel. Een mooie tussenstap om uiteindelijk weer deel te nemen aan het arbeidsproces.

Voedselveiligheid
Om de veiligheid van het voedsel te waarborgen, werken we volgens de richtlijnen van de NVWA en hygiënecode zorginstellingen. Zowel deelnemende restaurants als de deelnemers aan het dagbestedingsprogramma geven we training over voedselveiligheid (HACCP) .

Distributiecentrum Shareaty voedselveiligheid

Bekijk hier hoe Shareaty voedselverspilling tegengaat en voedseloverschotten een waardevolle bestemming geeft.

Team

Ontstaan van Shareaty

Ontstaan van Shareaty
Sinds 2016 hebben we enkele projecten opgezet en uitgevoerd waarin supermarkten met voedseloverschotten werden gematcht aan sociale organisaties die maaltijden aan kwetsbare inwoners aanbieden. In Rotterdam hebben we drie projecten uitgevoerd. Sociale organisaties maken zo’n 3500 maaltijden per week van de voedseldonaties. Naast Rotterdam hebben we ook projecten in Utrecht, Ede en Gouda uitgevoerd.

Ontstaan van het distributiecentrum Shareaty
Veel (kleine) sociale organisaties kunnen niet deelnemen aan deze projecten door gebrek aan materiaal en mensen, het ontbreken van kennis over voedselveiligheid en/of doordat hun vraag kleiner is dan het overschot uit een supermarkt.

Aansluiting vraag en aanbod
In Rotterdam zijn we daarom gestart met een distributiecentrum. Kleine organisaties kunnen zo ook profiteren van voedseldonaties van bedrijven. Omdat wij het voedsel sorteren sluit het aanbod veel beter aan bij de vraag. We willen sociale restaurants namelijk niet opzadelen met voedsel dat ze toch niet gebruiken en zo het probleem van voedseloverschot doorschuiven. Ook versterken we sociale organisaties in hun werkwijze door ze te helpen met training over voedselveiligheid.

Logistieke partner
Per 1 april 2020 richten wij ons 100% op het vormgeven van Shareaty, met onder meer ons distributiecentrum in Rotterdam, waarin wij een logistieke partner zijn voor de donerende bedrijven en sociale organisaties. Door de logistieke uitdaging van voedseloverschotten op te lossen, kunnen we veel meer voedsel gebruiken om kwetsbare mensen toegang te geven tot gezond voedsel. Wil je meer weten of ons helpen in onze missie om voedselverspilling tegen te gaan en kwetsbare inwoners te steunen? Neem dan contact met ons op.

 

Projecten

Shareaty richt zich op distributieplatformen waarin wij een logistiek partner zijn voor de donerende bedrijven en sociale organisaties.
Als je vragen hebt over één van de projecten in jouw gemeente waarin supermarkten één-op-één worden gekoppeld aan sociale organisaties, die zelf verantwoordelijk zijn voor het ophalen van voedsel bij supermarkten, neem dan contact op met:

Stichting VoedselSurplus
Enghlaan 4
3543BD Utrecht
petra@voedselsurplus.nl,
tel: 06 1006 3906