Dorcas, oprichter van Sosurwo Fonds, zet zich sinds 2005 in voor sociale projecten in Kenia. De stichting steunt weeskinderen, regelt schoon drinkwatervoorzieningen en verzorgt voedselpakketten en kleding. Ook in Rotterdam zag Dorcas veel sociale problemen en armoede in de wijk Carnisse. Kinderen zonder fiets, mensen zonder baan levend van een uitkering. Door corona namen deze problemen toe en besloot ze haar krachten te bundelen met Chris. Samen met vrijwilligers van het Rode Kruis delen ze iedere maandag 120 maaltijden uit in de Kerk van de Nazarener Rotterdam.

‘Toen de coronacrisis begon konden we niet naar Afrika. We zagen hier in de wijk Carnisse ook problemen.’

Hoe ben je bij Shareaty terechtgekomen?

Dennis: ‘Vanaf mijn 16e werkte ik al in de keuken bij zorginstellingen. Toen kwam ik zonder werk te zitten en werd ik uiteindelijk dakloos. In 2017 kwam ik bij het Leger des Heils terecht. Als dagbesteding kon ik daar in de keuken werken. Doordat Shareaty met het Leger des Heils samenwerkt en gebruikmaakt van hun opslag, ben ik met Shareaty in contact gekomen.’

‘Het is erg lastig om nu een baan te vinden, dus ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen.’

Wat doet het Sosurwo Fonds?

Dorcas: ‘Sosurwo is een christelijke stichting die we in 2005 hebben opgericht. We hebben sociale projecten opgezet in Kenia waar we weeskinderen helpen, schoon drinkwatervoorzieningen regelen, voedselpakketten en kleding verzorgen. In Rotterdam zijn we sinds december 2019 begonnen om kinderen in de buurt te helpen aan een fiets en gezelschapspelletjes te organiseren.’

Wat doen jullie nu in coronatijd?

Dorcas: ‘Toen de coronacrisis begon konden we niet naar Afrika. We zagen hier in de wijk Carnisse ook problemen. Veel mensen waren hun baan verloren. Ik woon hier zelf in de buurt dus ik zag de problemen met eigen ogen en vond dat we onze krachten moesten bundelen. Samen met Claudia en Chris maak ik afhaal- en bezorgmaaltijden vanuit de Kerk van de Nazarener Rotterdam. Ook is er een kledingbank waar mensen kleding kunnen ophalen.’

‘We begonnen met 40 maaltijden en dat zijn er nu een jaar later 120.’

Hoe verzorgen jullie de maaltijden?

Dorcas: ‘We doen veel zelf; van de inkopen tot aan het koken en uitdelen. Maar ook de coördinatie; subsidieaanvragen, donaties regelen en zoeken naar vrijwilligers. We werken samen met het Rode Kruis. Zo ontvangen we bijvoorbeeld voedselbonnen die we mee kunnen geven, we krijgen mondkapjes en de vrijwilligers van het Rode Kruis helpen ons met de maaltijden bereiden en uitdelen. Hun netwerk is groot, waardoor er voor ons meer mogelijk is.’

Sosurwo fonds Dorcas 

‘We begonnen met 40 maaltijden en dat zijn er nu een jaar later 120. Mensen weten ons steeds beter te vinden. Vaak zitten ze in de schuldsanering, hebben ze een te lage uitkering of zijn het kwetsbare ouderen die zelf niet kunnen koken.’

‘Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen ons met de maaltijden bereiden en uitdelen.’

Hoe komen jullie aan de ingrediënten voor de maaltijden?

Dorcas: ‘We krijgen onder andere aardappelen, groente en kip van Shareaty. En af en toe krijgen we een toetje, zoals vandaag tiramisu. Dat is natuurlijk een luxe voor onze gasten. We zijn erg blij met verse groente, maar ook houdbare producten zoals aardappelpuree. Daardoor hoeven we minder in te kopen bij supermarkten. Ons budget is namelijk beperkt. We zijn afhankelijk van subsidies en donaties. We hebben nu een wachtlijst van mensen die een maaltijd nodig hebben. Hoe meer donaties we ontvangen, des te meer mensen we toe kunnen laten.’

Wil je geld doneren, zodat Dorcas nog meer gezonde maaltijden kan maken? Stuur dan een mail naar sosurwofonds@gmail.com.

‘Regelmatig krijgen we appjes dat ze het erg lekker vonden en blij zijn met onze hulp.’

Wat is het mooiste moment van het afgelopen jaar?

Dorcas: ‘Dat ik dit mocht doen en we hier geen corona hebben gehad. Daardoor konden we iedere week weer mensen voorzien van een maaltijd. We hebben ook een appgroep met de gasten. Regelmatig krijgen we appjes dat ze het erg lekker vonden en blij zijn met onze hulp.’

‘We willen graag meer doen dan maaltijden, zoals mensen aan een baan helpen.’

Wat is jullie doel voor het komende jaar?

Dorcas: ‘We gaan in ieder geval tot en met december door met de afhaal- en bezorgmaaltijden. De problemen blijven natuurlijk, zeker als de nasleep van corona komt. We willen graag meer doen dan maaltijden, zoals mensen aan een baan helpen. Nu verwijzen we vaak mensen door naar de gemeente of een andere instantie. We willen dus na corona kijken wat mensen nodig hebben van ons. Als corona voorbij is gaan we sowieso iedere maandag samen eten en andere activiteiten doen, zoals een bingo. Daar kijkt iedereen naar uit!’