Sawitrie is naar eigen zeggen echt een bezig bijtje. Koken is haar hobby en dat doet ze nu met liefde als vrijwilliger bij SOL. Iedere week staat ze klaar voor ouderen boven de 75 jaar. Ze kookt 40 maaltijden in de week en doet activiteiten met dementerende ouderen. SOL is 6 jaar geleden opgericht door Btisame Boudhan en Ivo Brandsen in Rotterdam. Inmiddels is SOL ook actief in Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en Leiden. De welzijnsorganisatie zet zich in voor veilige, gezonde en kansrijke wijken.

‘Ik vind het leuk om Hollands te koken, lekker makkelijk haha.’

Wat doe je bij SOL?

Sawitrie: ‘Ik ben echt een manusje van alles. Als er iets nodig is, dan ben ik er. Vijf jaar geleden ben ik begonnen als receptioniste. Vanaf 18 maart 2020 ben ik vanuit huis gaan koken en nu kook ik bij Huis van de wijk Mozaïek 40 maaltijden in de week. Ik vind het leuk om Hollands te koken, lekker makkelijk haha. Maar af en toe kook ik ook wel exotisch hoor. Naast het koken ben ik met het Geheugenpaleis bezig, een soort dagbesteding voor mensen met dementie.’

‘Het was vijf dagen druk bezet hier met allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen.’

Wat deed je voor de coronacrisis?

Sawitrie: ‘Voor de coronacrisis kookte ik op donderdag voor de aanschuifmaaltijd. Voor € 3,50 kwamen ouderen gezellig eten. Ook organiseerden we regelmatig een barbecue. Het was vijf dagen druk bezet hier met allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen. Vaak werden ruimtes verhuurd. Dat kan nu helaas even niet. De kinderactiviteiten gaan wel door.’

SOL aanschuifmaaltijd ouderen

Ouderen vóór de coronacrisis bij de aanschuifmaaltijd.

 

Wat was het mooiste moment dat je het afgelopen jaar hebt meegemaakt?

Sawitrie: ‘Toen we gingen stoppen met bezorgen van de gratis maaltijden tijdens de eerste lockdown, kwamen mensen hiernaartoe om ons te bedanken. Ook kregen we leuke telefoontjes, een bloemetje of chocola. Oudere mensen waarderen het heel erg en daar doe ik het voor. Ze zijn alleen thuis dus ze zijn allang blij als je iets met ze doet.’

‘Oudere mensen waarderen het heel erg en daar doe ik het voor.’