Vincent is al bijna 5 jaar vrijwillig kok bij Havenzicht, een dag-/nachtopvang in Kralingen. Nadat hij 6 jaar werkloos was kreeg hij de kans om een koksopleiding te volgen via het Leger des Heils. Samen met een andere kok en passanten maakt hij nu per dag maaltijden voor zo’n 80 man. Ook op de andere locaties van het CVD, zoals De Nok, valt Vincent regelmatig in als kok.

‘De koksopleiding hoop ik volgend jaar af te ronden en dan een betaalde baan te hebben.’

Hoe ben je bij Havenzicht terechtgekomen?

Vincent: ‘Tot 2010 werkte ik in de logistiek. Daarna heb ik 6 jaar geen werk gehad. Om terug te komen op de arbeidsmarkt kam ik via de gemeente bij Leger des Heils terecht. Hier kon ik een koksopleiding volgen. Nu werk ik 2 dagen vrijwillig bij Havenzicht en val ik de rest van de week in bij andere locaties van het CVD. De koksopleiding hoop ik volgend jaar af te ronden en dan een betaalde baan te hebben.’

Wat doen jullie nu in coronatijd?

Dorcas: ‘Toen de coronacrisis begon konden we niet naar Afrika. We zagen hier in de wijk Carnisse ook problemen. Veel mensen waren hun baan verloren. Ik woon hier zelf in de buurt dus ik zag de problemen met eigen ogen en vond dat we onze krachten moesten bundelen. Samen met Claudia en Chris maak ik afhaal- en bezorgmaaltijden vanuit de Kerk van de Nazarener Rotterdam. Ook is er een kledingbank waar mensen kleding kunnen ophalen.’

‘Sommige passanten draaien mee in de keuken. Zo kunnen zij zich ook nuttig maken.’

Havenzicht gebouw

Wat doen jullie bij Havenzicht?

Vincent: ‘We vangen hier dak- en thuislozen op. Vroeger was dit alleen een nachtopvang, maar nu is het ook een dagopvang. We hebben een afdeling waar mensen permanent verblijven, een verpleegafdeling voor tijdelijk verblijf en een afdeling voor passanten. Iedereen ontvangt dagelijks een warme maaltijd. Sommige passanten draaien mee in de keuken. Zo kunnen zij zich ook nuttig maken. Gelukkig is het ook door afnemende coronamaatregelen meer mogelijk om dingen samen te doen. Zoals sporten of gezellig een film kijken met een snack erbij.’

‘Door de donaties van o.a. Shareaty is het mogelijk om meer eten te maken.’

Hoe komen jullie aan de ingrediënten voor de maaltijden?

Vincent: ‘We kopen een deel in en we krijgen donaties, zoals van Shareaty. Hierdoor is het nu mogelijk om nog meer eten te maken. Als mensen behoefte hebben om een tweede portie op te scheppen, dan kan dat nu. We krijgen nu voornamelijk kip, vis, pasta, rijst en diepvriesgroentes. Maar ook af en toe lekkere snacks, zoals hamburgers, worstjes, kaassoufflés. Die hebben een speciale ‘snackplek’ in de vriezer.’

‘Nu zie je mensen weer genieten van een lekkere snack tijdens de film.’

Havenzicht snacks

Wat is het mooiste moment dat je onlangs hebt meegemaakt?

Vincent: ‘Toen de maatregelen verscherpt werden was het heftig. Sinds kort is er gelukkig meer mogelijk. Nu zie je mensen weer genieten van een lekkere snack tijdens de film.’