Ik ben uitgenodigd door Thea van Wilskracht Werkt om mee te lunchen bij Plein 13 in Overschie. Hier maakt zij samen met vrijwilligers iedere dinsdag een warme lunch voor de bewoners van de flat Abtshove en mensen uit Overschie. Vandaag is het zover! Ze verwacht zo’n veertien ouderen, dus dat belooft een gezellige boel te worden.

Wilskracht Werkt lunch

Een praatje met mevrouw Sonneveld

Ik stap een half uurtje te vroeg binnen en ik zie al een van de gasten aan tafel zitten. Even rustig met een tijdschrift, voordat de rest binnenkomt. Ik schuif aan bij mevrouw Sonneveld (84 jaar). Al 20 jaar komt ze hier. Eerst vaste prik op de vrijdagmiddag om mee te zingen in een koor. Het zangkoor bestaat niet meer, maar er wordt nog steeds gezongen op vrijdag in een iets andere vorm. Nu eet ze bijna iedere dinsdag mee. ‘Ik kijk iedere week wat er op het menu staat en als ik het lust dan kom ik graag langs. Het is hier heel vertrouwd en altijd gezellig. Ik zie het als een fijne invulling in mijn leven.’ Ook thuis vermaakt mevrouw Sonneveld zich prima. Dan leest ze veel of doet handwerk.

Wilskracht Werkt mevrouw Sonneveld

De maaltijd vandaag

Rond half 1 heeft iedereen een plekje gevonden aan een van de tafels. Ondanks de 1,5 meter afstand, is het gezellig knus opgezet met tafeltjes van 2. Iedereen is blij om elkaar te zien en kijkt uit naar de maaltijd. Wat staat er op het menu vandaag? Krokante aardappelbolletjes, verse groentemix en varkensfilet met champignonroomsaus. En als toetje niet te vergeten: vla met slagroom en een heerlijk koekje.

Wilskracht Werkt maaltijd

Praatje met meneer Ten Cate

Voordat het eten keurig wordt opgediend, ben ik aangeschoven bij meneer Ten Cate (88 jaar). De enige man te midden van een groep dames vandaag. Hij woont in de nabijgelegen flat Abtshove en komt hier al sinds het begin iedere week voor twee maaltijden. De ene maaltijd eet hij beneden in het restaurant en de andere maaltijd neemt hij mee naar huis. Hij heeft net een hartklepoperatie achter de rug. Behoorlijk heftig op deze leeftijd. Maar daar is niet veel van te merken, want hij kletst ronduit tijdens de maaltijd.

Wilskracht Werkt meneer Ten Cate

‘Ik heb altijd in Overschie gewoond, dus ik voel me hier helemaal thuis. Het is fijn dat we weer met elkaar kunnen eten. Ook loop ik mee met de wandelgroep op woensdag om een beetje in beweging te blijven.’ Dat hij niet graag stilzit is ook te merken aan zijn creativiteit. Hij maakt graag mooie dingen van hout, zoals boten en auto’s. ‘Mijn (klein)kinderen ontvangen ieder jaar met kerst een zelfgemaakt cadeau’, vertelt hij trots.

Praatje met mevrouw Mekes

Na de maaltijd neem ik afscheid van meneer Ten Cate en neem ik plaats aan een tafeltje verderop bij mevrouw Mekes (78 jaar). Ze woont sinds twee jaar in de Abtshove. Ze mist haar man die vijf jaar geleden is overleden. Ook mist ze haar kleinzoon, waarvoor ze lang heeft gezorgd. ‘Ik kom hier iedere week als ik kan voor een maaltijd en neem er ook een mee naar huis. Ik vind het gezellig zo onder de mensen. Ook vind ik het leuk om mee te doen met spelletjes. Laatst gingen de tafels aan de kant en kwamen er sjoelbakken tevoorschijn. Ik had in geen 40 jaar gespeeld dus dacht dat ik het verleerd was. Maar ik werd 3e!’, vertelt ze stralend.

Wilskracht Werkt mevrouw Mekes

Het is weer tijd om gedag te zeggen. Iedereen bedankt het team voor het heerlijke eten en de goede zorgen. Wat was dit een heerlijke middag met bijzondere gesprekken. Fijn om te zien hoe de gasten genieten van een uitje. En wat een topservice door het team van Wilskracht Werkt. Hier kun je echt zorgeloos genieten van een gezonde maaltijd!