4.000 kilo rijst voor Rotterdammers en 6.400 kilo minder CO2-uitstoot.
23 maart 2023Radio Interview: “Overschotten aan voedselarmoede koppelen is één logistieke puzzel.”
20 april 2023Op 24 maart 2023 bezocht Enes Yiğit, wethouder armoedebestrijding in Rotterdam, ons. Tijdens het bezoek werd uitgelegd dat we samen met 50|50 Food op onze locatie maximaal 200.000 kilo voedsel kunnen verwerken. Terwijl de vraag naar en het aanbod van voedseloverschotten veel hoger ligt.
Ook Christine Eskes, zorgdirecteur van het Leger des Heils regio Zuidwest, was aanwezig. Shareaty is namelijk gevestigd in hetzelfde pand als 50|50 Food, de keuken voor daklozenopvang van het Leger des Heils. Wethouder Yiğit sprak zijn bewondering uit over hoe we er samen in slagen om 200.000 kilo voedsel op te halen, te sorteren en te leveren aan 40 sociale voedselinitiatieven.
Van overschot tot maaltijdcomponenten
De logistieke taken, zoals het ophalen, opslaan en leveren van voedseloverschotten neemt Shareaty op zich. Anderzijds verwerkt de keuken van 50|50Food overschotten in maaltijdcomponenten, waardoor de houdbaarheidsdatum wordt verlengd. Arnold Bergshoeff, hoofd van de keuken bij 50|50Food, benadrukte tijdens het bezoek het belang van deze samenwerking. Zeker wanneer voedseloverschotten in duizenden kilo’s worden gedoneerd, is het verwerken van voedsel een vereiste om te voorkomen dat ingrediënten alsnog moeten worden weggegooid.
Rotterdam FoodHub
Onze opslag en koel- en vriescapaciteit op de Kooikerweg kan maximaal 200.000 kilo voedsel aan. Wethouder Yigit , die we onze koel- en vriescellen hebben laten zien, was ondanks de kille omgeving onder de indruk van de warme samenwerking.
Tijdens het bezoek vertelde we de wethouder over onze plannen voor de Rotterdamse FoodHub. In een FoodHub zouden meer initiatieven een plek vinden en kan voedselverspilling op grotere schaal worden tegengaan. We zijn momenteel met de gemeente Rotterdam in gesprek over de mogelijkheden van een dergelijke FoodHub.