Zeepfabrikant doneert ruim 17.000 kilo wasmiddel
21 augustus 2023Lee Towers roept Rotterdammers met een warm hart op te doneren
28 november 2023
Op jaarbasis 700.000 kilo voedsel redden bij groente- en fruittelers, voedselproducenten en distributiecentra: dat is onze ambitie. Momenteel halen we jaarlijks 2 ton voedsel op. Maar er is veel meer voedsel nodig en beschikbaar. Daarom gaan we verder als FoodHub SharEaty. Een voedselhub waar we nauwer samenwerken met andere sociale voedselinitiatieven én meer opslag- en koelcapaciteit hebben, biedt ons de kans om meer impact te maken in de strijd tegen armoede en voedselverspilling. De steun van de gemeente Rotterdam hebben we al.
Voor grote voedselleveranciers is het doneren van twee pallets niet interessant als je 15 pallets groente of fruit overschot hebt staan. Eén ritje naar de afvalverwerker of de verbrandingsoven is dan een snellere oplossing. In een FoodHub van 1500 vierkante meter kunnen we veel meer voedsel opslaan, samen met de productiekeuken reststromen verwerken in kant- en klaarmaaltijden en daardoor de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Met 700.000 kilo voedsel faciliteren we sociale keukens in het bereiden van 1 miljoen maaltijden voor mensen die het hard nodig hebben, helpen we scholieren aan een gezonde maaltijd en verlagen we de CO2- uitstoot met 1,7 miljoen kilo.
Voorbeeld van samenwerking
Naast meer opslag- en koelcapaciteit willen we dat ook andere sociale voedselinitiatieven gebruikmaken van de ruimte en faciliteiten in de hub. We gaan meer kennis delen en blijven onze cursus voedselveiligheid aanbieden. De gemeente Rotterdam steunt ons plan en heeft SharEaty oprichter Berend Maten aangewezen als kartrekker om andere sociale voedselinitiatieven mee te nemen. “FoodHub Shareaty fungeert als een lichtend voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot een duurzamere en rechtvaardigere voedselketen“, aldus Ronald van As, directeur van Maatschappelijke Ondersteuning (Armoede). “Dit initiatief is een waardevolle toevoeging aan onze stad en zal ongetwijfeld een positieve impact hebben op het terugdringen van onnodige CO2-uitstoot en voedselarmoede in gemeenschappen waar het hard nodig is.”
Onze zoektocht naar een geschikt pand is gestart.
Potentie in strijd tegen voedselverspilling
Toine Timmermans, Directeur Samen Tegen Voedselverspilling, benadrukt het potentieel: “Grote hoeveelheden overschotten ophalen bij boeren, telers en groothandels en een goede bestemming geven biedt kansen in de strijd tegen voedselverspilling. Een ruwe schatting is dat enkel in de agrarische sector 20% van de voedselverspilling in Nederland plaatsvindt. Er is in potentie meer dan genoeg voedsel beschikbaar, maar organiseer het maar eens dat vraag en aanbod bij elkaar komen, op een wendbare manier en zodat het voor iedereen interessant is.”
Jij kunt ook impact maken
Bij SharEaty werkt een klein team samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers aan het realiseren van deze FoodHub. We doen wat we kunnen met de beperkte budgetten die we via fondsen en subsidies binnenhalen. Maar om het plan voor de FoodHub echt vaart te geven, hebben we hulp nodig. Wil jij impact maken? We kunnen enthousiaste vrijwilligers zoals jij goed gebruiken. Beslis zelf hoe je bijdraagt; of je nu sponsoren uit het bedrijfsleven weet te vinden, je ervaring in de logistiek wil inzetten, als chauffeur inzetbaar bent of ons als ambassadeur tipt over voedseloverschotten of mogelijke partners.
Wil jij van betekenis zijn? Help ons mee in de strijd tegen voedselverspilling en armoede